1460 - Sæby Kirke bliver opført
Kirken blev originalt opført som karmeliterklosteret.
1524 - Sæby får købstadsprivilegier
Købstadsprivilegierne blev udstedt af Kong Frederik 1., og gav byen en større grad af administrativt selvstyre og bestemte rettigheder, herunder at kunne handle og drive håndværk.
- Sæby skylder i høj grad sin købstadsstatus til Stygge Krumpen: Bispen i Børglum og Nordjyllands mægtigste mand. Dette kan også ses i det usædvanlige, at det ikke er kongens navn, der indleder byrettens 28 paragraffer som det ellers plejer, men bispens, hvorfor Sæby også bliver kendt som "Bispens By".
- Byen går på dette tidspunkt under navnene "Søby" og "Mariested". Søby takket være byens placering ved havet, og Mariested takket være munke fra Karmeliterordenen, som havde fået bygget et kloster i byen ca. 1462. De er nemlig dedikeret til Jomfru Maria.
-På dette tidspunkt er Sæby Købstad i vækst, hjulpet på vej af frihandlen givet med købstadsrettighederne.
1536 - Karmeliterkloster lukker
o Klosteret bliver nedlagt efter reformationen, og dets materiale bliver brugt til nybyg, eksempelvis sten til at sikre havnen mod Kattegat. Selve kirken får dog lov at stå
o Laurids Bojsen bliver Sæbys første protestantiske præst.
o Kongen beslaglægger Sæbygård Slot efter Børglum Bispestol nedlægges.
o Det er formentligt her, at brugen af "Mariested" stopper på grund af klosterets nedlæggelse.
1549- Sæby får latinskole
Grundlagt af Biskop Oluf Chrysostomus.
1560 - Sæbygaard Slot overgår til privat eje
Første ejer er admiral Otto Rud og hustru Pernille Rud (født Oxe). Efter admiralen ender sine dage i en svensk fangekælder i 1565, bygger den efterladte enke Sæbygaard Slot om til et større renæssanceanlæg. I 1576 står det nye Sæbygaard Slot færdig, og den nuværende hovedbygning er bevaret fra denne tid. Sidenhen er der gennemført adskillige ombygninger, herunder tilføjelse af et spir i 1861 over hovedporten, som måtte fjernes i 1991, da det var for tungt.
1565 - Mogens Juels Hospital oprettes
(lige over for Kirken)
Mogens Juels Hospital eller Det gamle Hospital, oprettet 1565 af Mogens Juel til Knivholt og hustru Inger Tidemandsdatter.
Det nuværende hus opført 1675 efter brand i 1657, og det fik tegltag i 1766, Oprindelig normeret med plads til otte fattige gamle (næsten udelukkende) kvinder; i 1845 var der 14 beboere stuvet sammen; i 1901 var der de reglementerede otte beboere; i dag to boliger.
1608- Sæby rammes af brand
Det er den første dokumenterede brand i Sæby, som umiddelbart går værst ud over de bedre stilledes ejendomme i byen.
1621 - Johanne Pedersdatter brændes på bålet for hekseri
To kvinder bliver anklaget for hekseri. Den ene klarer frisag, men sognepræsten insisterer på, at den anden kvinde - Johanne Pedersdatter
- har forhekset ham, hvilket resulterer i en skyldig-kendelse.
1624 - Jesus viser sig på østhimlen hængende på sit kors
6 juni efter aftenssang så flere af byens borger over byen i øst i himlen, ligesom Kristus hængende på sit kors, og det varede i hen ved to ttimer
1627 - Sæby bliver hovedkvarter for invaderende tyske tropper
Under 30-års krigen bliver Jylland besat af tyske kejserlige tropper, og den ungarske oberstløjtnant Montoya vælger Sæbygaard Slot som sit hovedkvarter.
o Omkring jul bliver Sæby ved en fejltagelse beskudt af danske skibe, i forsøget på at ramme skanser bygget af de tyske styrker.
o Illegale sejlruter starter i og omkring Sæby og blandt andet Aalborgs borgmester og ejerne af Sæbygaard Slot flygter herfra til Norge.
o Tyske kejserlige tropper forlader Sæby og Jylland i 1629. Sæbys indbyggere led gentagne overgreb fra de tyske tropper under besættelsen, til trods for, at de tyske soldater fik reprimander fra deres officerer.
1630 - Sæbys befolkningstal er mellem ca. 600-700
Sæby er en forholdsvis lille købstad i perioden. De fleste fisker som erhverv, men der er også en del købmænd og håndværkere i byen.
1640 - Sæby Vandmølle ejes af Kong Christian 4
Det er uvist, hvornår den originale mølle blev bygget, men den eksisterede i hvert fald i første halvdel af 1600-tallet. I 1640 er den i kongeligt eje, men efter møllen blev ubrugelig grundet sandflugt, is og vandstrømmen i Sæby Å, sælger tronen den til Elisabeth Bille Arenfeldt, som genopfører den i 1710 i en skikkelse, der ligner den vi ser i dag.
1657 - Svenske tropper når Sæby efter at have krydset de tilfrosne bælter
Mange flygter fra deres hjem, og svensk krigsskat ripper stort set Sæby og hele Nordjylland for værdi.
o Skovene omkring Sæby lider, da svenskerne fælder omkring 6.000 træer.
o Strandgade rammes af brand, hvor bl.a. Mogens Juels Hospital går til grunde.
o Freden kommer i 1660, men krigen efterlader Sæby i fattigdom, og byen kommer under lovløse tilstande og bliver i en periode et usikkert sted at bo.
1675 - Mogens Juels Hospital genopbygges
Det bliver opført af Oluf Ottesen og står stadig i dag på adressen Strandgade 2 under navnet "Det Gamle Hospital". Det kunne huse mellem seks og otte fattiglemmer.
1677 - Kort over Sæby
Seboivm. Kortet er af Peder Hansen Resen og Johan Husman.
1681 - Toldstedet flyttes fra Sæby til Fladstrand
Flytningen bliver et hårdt slag for Sæby, da dette fratager byen megen havnetrafik. Flere svære tider venter Sæby.
1700 - Endnu et hjem for fattige - Rhuus' Hospital - stiftes
Hospitalet, som kan huse fire fattiglemmer, gives til byen af den velhavende købmand og borgmester Christen Rhuus. Bygningen har i dag adressen Algade 20.
1723 - Den første af Arenfeldt familien - Lave Beck Arenfeldt - overtager Sæbygaard Slot
Slottet forbliver i Arenfeldt familiens eje i over 250 år.
1741- Jacob Severin grundlægger byen Jakobshavn på Grønland
I dag er Jakobshavn hjem for ca. 4.600 indbyggere.
1769 - Sæbys indbyggertal falder til et lavpunkt af 483
1792 - Sæby rammes af to stormfloder
Byen har ofte været offer for havet, som typisk beskadiger havnen. I denne omgang ødelagde stormfloderne også flere skibe og pakhuse.
1803 - Byen får sine første politibetjente
De bliver dog først fastansat i 1818.
1815 - Byens første stadig eksisterende apotek åbner i Søndergade
Indtil Carl Johan Pauli åbner sit apotek i Søndergade 9, havde flere apotekere tidligere forsøgt i Sæby, men alle måtte lukke få år efter.
1818 - Oprør bryder ud i Sæby
Dietz skal for retten i Sæby for falske anklager af embedsmænd og for at opildne til uroligheder i befolkningen. Under sit ophold i Sæby får han lov at gå frit, hvilket giver ham rig kontakt til den selvsamme befolkning, han er anklaget for at opildne.
Det går som det kan forventes og i et forsøg på at flytte Dietz fra byen, gør befolkningen modstand, hvor to betjente må opgive at komme til ham. Der kaldes på forstærkninger fra militæret og der ankommer 20 soldater med officer, hvorpå de bliver omringet af folkemængden, der bomber soldaterne med sten, indtil de bliver nødt til at trække sig.
Tre dage efter bliver der sendt yderligere 180 soldater til byen, og så går den ikke længere! Dietz og op mod 50 personer fra folkemængden bliver efterfølgende dømt.
1834 - Befolkningstallet når 714 indbyggere
De fleste indbyggere arbejder på dette tidspunkt som enten fiskere, søfolk eller håndværkere.
1848 - Enevælden afskaffes
I Sæby tages et nyt råd-og tinghus i brug. Det nye rådhus ligger på Algade 14 og afløser det gamle rådhus på Klostertorvet, der havde været i brug siden 1801.
1850 - Første gadelys i Sæby sættes op i Søndergade
Der er tale om én gadelygte ved apoteket, som brænder på tran (fedtstof fra havdyr). I 1869 kommer der tre mere, som brænder på petroleum.
1852 - Kongebesøg i Sæby
Kong Frederik 7. og Grevinde Danner besøger Sæby. Afbilledet er barnebarnets – Kong Frederik 8. – besøg i Sæby 56 år senere.
1879 - Sæby Å's udløb i havet føres udenom havnen
Originalt var Sæby Havn i forlængelse af Sæby Å. Ændringen af udløbet bliver et stort skridt på vejen mod at løse tilsandings- og tilmudringsproblemerne i Sæby Havn, som på dette tidspunkt efterhånden har plaget å-havnen i flere hundrede år. Med omlægningen bliver grundstenen til nutidens havn lagt.
1880 - Befolkningstallet når op på 1.506 indbyggere.
1881 - Pavillonen Skovlyst opføres
Pavillonen bliver bygget af Sæbys borgere i Sæbygård Skov, hvor der hidtil kun havde været et dansegulv. Her bruger mange sæbynitter fremover deres fritid, særligt i sommermånederne. I dag lever det videre gennem Kulturhuset Skovlyst.
1886 - Sæby Havn bliver forstærket og får forlænget moler
Byen lider dermed ikke længere under en havn i forfald, men tilsanding er på dette tidspunkt stadig en trussel.
1887 - Jernkilden som kuranstalt åbner
Ideen til kuranstalten begyndte idet man nogle år forinden havde fundet vand med højt jernindhold på stedet, som blev set som sundt for kroppen. Da vandet blev opdaget, lå der et teglværk, som flyttede til Volstrup, for at give mere plads til kuranstalten. Man kan herefter tage til Sæby for at få et seks uger langt kurophold, og flere feriegæster kommer efterfølgende til Sæby.
1893 - Clasens hotel i Algade åbner.
Hotellet, drevet af ægteparret Clasen, bliver senere inspiration for romanen "Sommerglæder" af forfatteren Herman Bang. Hotellet bliver senere et hjem for byens ældre og huser i dag Sæby Byhistoriske Arkiv.
1899 - Jernbanen kommer til Sæby
Sæbybanen bliver indviet d. 17. juli og går fra Nørresundby gennem Sæby og til Frederikshavn. Jernbanen får stor betydning for Sæby og bliver en håndsrækning for både fiske- og turistindustrien. Derudover giver jernbanen bedre muligheder for nye virksomheder i Sæby.
1901 - Sæbys nye kommuneskole åbner d. 28. august
Den nybyggede kommuneskole skal huse elever fra 1. til 7. klasse.
1911 - Sæby får elektricitet
Sæby Kulgasværk og Østvendsyssels Andelssvineslagteri åbner.
o Det første svin slagtet i Østvendsyssels Andelssvineslagteri i Sæby.
Hermed starter en slagteritradition i Sæby, som varer over 100 år.
o Sæby Kulgasværk åbner i november måned, og byen får elektricitet for første gang. Gasværket lukker i 1962.
1940 - Danmark besættes af Tyskland
Fire dage efter besættelsen slår tyske tropper sig ned i teknisk skole og kommuneskolens gymnastiksal i Sæby. Det tyske hovedkvarter flyttes efterfølgende til epidemisygehuset ved Frederikshavnvej. Besættelsen sætter en ny brændselskrise i gang, så der må fyres med tørv.
1943 - Illegal flugtrute fra tyskerne til Sverige
I efteråret 1943 begynder en illegal flugtrute fra Sæby, som er aktiv i ca. 15 måneder, indtil Gestapo slår ned på den d. 24. januar 1945. Flere skibe bliver brugt, inklusiv FN359 Karen, tilhørende Carl Rasmussen (med hjælp fra Herman Pedersen), FN366 Laura; tilhørende Jens Chr. Jensen (med hjælp fra Oskar Isaksen) samt paketbådende Elise og Marie. Mindst 12 sæbynitter hjælper med at drive flugtruten, hvor i alt nogle hundrede mennesker bliver reddet over til Sverige, en stor del heraf jøder.
1968 - Sæbybanens sidste tog forlader stationen
Sæbybanen lukker d. 31. marts efter 69 års tjeneste, hvilket bliver markeret med en afskedsfest, som tusindvis af mennesker er valfartet til Sæby for at deltage i. Til lejligheden er der sat et særtog på skinnerne: et damplokomotiv med gamle personvogne, i stil med dem brugt ved åbningen i 1899.
1969 - Sæby Borgmesterkæde skænkes til byen
Kæden bliver overrakt af Sæby Bank i anledningen af deres 75-års fødselsdag. Borgmesterkæden bliver stjålet august år 2020.
1985 - Ny havneudvidelse står færdig, og Sæby Havn overgår til kommunalt eje
Med udvidelsen bliver nordmolen rykket længere nord, og der bliver derved lavet et stort havnebassin i inderhavnen. Selvom fiskeriet og industrien på dette tidspunkt har forladt havnen, fortsætter udvidelser stadig, da Sæby Havn er i høj kurs som lystbådehavn.
1988 - Sæbygaard Slot overgår til Den Selvejende Institution Sæbygaard
Efter mere end 250 år i familien Arenfeldts varetægt, overgår Sæbygaard Slot til Den selvejende institution Sæbygaard og laves til museum, hvilket det stadig er i dag. Den sidste Arenfeldt på slottet er Julius Frederik Wilhelm Arenfeldt.
Flaget bliver spillet ned med trompetsolo på Sæby Havn for første gang.
2007 - Sæby Kommune sammenlægges med Skagen- og Frederikshavn Kommune
Den første borgmester af den nye samlede Frederikshavn Kommune er Erik Sørensen. Sæby Byråd behandler dets sidste sag d. 19. december 2006.
2023 - Danish Crown i Sæby lukker d. 21. juni
Dette bliver enden på 112 år for slagteriet i Sæby. Antallet af indbyggere i Sæby er på dette tidspunkt 8.836.