Rolykke - Sæby købstadsjubilæum

Gå til indhold
Rolykke

Rolykke blev bygget af godsforvalter N. Jacobsen som var forvalter på Sæbygård. I 1889 lejede han det stykke jord hvorpå Rolykke er bygget og huset er opført umiddelbart derefter. Oprindeligt er huset opført som et hus i et plan og overetagen er først kommet betydeligt senere. Dette kan let ses hvis man kigger på huset fra facadesiden.
I 1894 flyttede Gustav Wied med sin familie ind i huset som han navngav Rolykke da der skulle være arbejdsro i den østlige ende af huset og familien kunne opholde sig og være lykkelig i den vestlige ende og heraf navnet Rolykke. Alice Tutein og Gustav Wied var ikke gift, men blev det efter fødslen af parrets andet barn, som havde medførte hun blev alvorlig syg. Efter det andet barns fødsel anlagde svigerfaren, Frederik Tutein fra Høgholt en sædelighedssag, mod Wied for at have avlet to børn uden at være gift med barnemoren. 1896 blev de borgerligt viet i soveværelset på Rolykke.

Hans satire og kyniske humor, samt hans personkarakteristikker som hans svigerfar Frederik Tutein på Høgholt stod model til, kom tydeligt til udtryk i romanerne Livsens Ondskab og Knagsted. Imens han boede på Rolykke skrev han bl.a. ”Centrum” som handlede om byens borger.
Trods den ret velbeslået svigerfamilie var Gustav Wieds økonomi konstant i ruiner. I 1895 bad han Voldstrup sogneråd om nedslag i sin skat som var blevet anslået til 40.- kr og han blev efterfølgende pålignet 18,- kr. i skat. I 1897 forlod familien Wied Sæby og Rolykke og flyttede til Roskilde hvor han opførte huset som i folkemunde kom til at hedde Kastellet. Det var som i tiden på Rolykke opdelt i to afdelinger, en arbejdsdel og en del til familien.
I hans sidste år blev hans indtægter mindre, og han led af kraftige mavesmerter; det var den kombination, der førte til hans beslutning om at "gøre en ende på det hele". Den 24. oktober 1914 indtog han en dødelig dosis cyankalium.
Rolykke blev i 1901 solgt for 4500.- kr. med alt nagelfast, til skovfoged M. Friis og hustruen Edel Maria Friis som allerede drev sommerpensionat på Agerledet.

I 1903 blev 2 og 3 sal tilføjet med værelser til udlejning. Stueetagen var til opholdsrum og spisning foregik på Agerledet. Et værelse med pension kostede 3.- kr. i 1909. Stedet var meget velbesøgt i starten af 1900 tallet og har huset mange af de kunstnere som besøgte Sæby på den tid. Blandt dem kan nævnes malerne Peder Mønsted, Christian Zacho, Viggo Lange og Kongelig hofoperasanger Emil Holm.
Omkring 1935 bygges en vinterstue på huset som benyttes som spisestue for de logerende.
Under anden verdenskrig overtog tyskerne huset som kvarter og kontorer for officer i området.
I 1963 lejes huset af hjemmeværnet og de køber huset i 1964 for 138.200,- kr. I 1972 opføres tilbygningen på det sted hvor glas pavillonen havde været.
Som et punktum for dette kunne et citat i en lokal avis fra frk. Friis efter salget til Hjemmeværnet
”Skulle de have ordre til at stå vagt om Rolykke, så at en så fortrinlig ambassadebygning for Sæby ikke skulle gå tabt."

Kilde:
Sæby leksikon, Major B. Ellgaard, Lokal historisk museum,
Tilbage til indhold